Adrian Gâdea: “„Adio Casă!” – cam așa se prezintă azi Programul Prima Casă, în aberanta viziune a Guvernării Austerității”

0

Tinerii care au venituri mici și care aveau o șansă să-și cumoere o locuință prin programul “Prima casă” nu mai pot face acest lucru în varianta modificată ade Guvernul Cîțu, spune președintele PSD Telerman, Adrian Gâdea. Potrivit președintelui PSD Teleorman, “Prima Casă” – programul susținut de PSD, prin care au fost asigurate 260.000 de credite pentru familiile tinere, la sfârșitul anului 2019, devenit ”Noua Casă”, în variant PNL, nu face decât să acorde facilități tot celor cu venituri mari.

“„Adio Casă!” – cam așa se prezintă azi Programul Prima Casă, în aberanta viziune a Guvernării Austerității. Familiile tinere primesc încă o lovitură prin modificarea Programului Prima Casă inițiat de PSD, devenind inaccesibil celor cărora le era destinat și aveau cea mai mare nevoie de el. Cei mai mulți dintre tineri nu se pot califica în program. Exact cei cu venituri mici pentru care era destinat programul își iau Adio de la Prima Casă. Acum, în varianta PNL, pentru un credit de 48.000 de euro, pe 30 de ani, e nevoie ca solicitantul să aibă un salariu de minimum 3300 de lei, ceea ce reprezintă salariul mediu pe economie. Ar plăti lunar o rată de 1500 de lei, adică 45% din salariu. Astfel Prima Casă – programul susținut de PSD, care la finalul anului 2019 asigurase peste 260.000 de credite tinerelor familii– rebotezat de PNL ”Noua Casă”, a ajuns să dea facilități tot celor avuți. Încă odată se probează că tinerii sunt abandonați de această guvernare, care, după ce a refuzat dublarea alocațiilor, așa cum prevedea legea, recent a suspendat și o altă măsură importantă pentru familiile la început de drum, respectiv sprijinul de 1500 de lei pentru educația timpurie în creșe și grădinițe”, precizează Adrian Gâdea.

Guvernul a aprobat, recent, plafonul garanţiilor pe 2021 pentru Programul „Noua Casă” în sumă totală de 1,5 miliarde de lei, cu un sfert mai mic față de plafonul din 2021. Astfel, suma ar ajunge pentru circa 6.000 de beneficiari, dacă s-ar lua în calcul plafonul maxim. În 2020, plafonul de două miliarde de lei a fost aproape epuizat și garanția statului a ajuns la aproximativ 8.000 de beneficiari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here