Cu toate că, în repetate rânduri, atât conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului, cât și cea a Consiliului Județean, în subordinea căreia se află instituția, au dat asigurări că angajații au echipamentele de protecție necesare, iar beneficiarii, copii și persoane adulte, sunt în siguranță, acuzațiile din interiorul Direcției nu au întârziat să apară.
Angajații DGASPC se plâng că nu au nici măcar mănuși de cele mai multe ori și că sunt nevoiți să-și procure, din resurse financiare proprii, echipamente de protecție. Din rândul angajaților DGASPC, până în prezent au fost confirmate cu COVID-19 două angajate, iar despre situația tragică cu care se confruntă personalul instituției vorbește, sub anonimat, una dintre angajatele centrului în care a fost confirmat un caz.
“Sunt echipată din banii mei, a trebuit să mă echipez din banii mei, pentru că instituția nu ne-a dat nimic, cu toate că noi avem suspiciune de focar de COVID-19 – o colegă de-a noastră, asistentă, care vineri a fost de zi, a venit bolnavă, i-a fost rău toată ziua, a dat să mănânce la copii, și acum este internată la Roșiori… (…) Șefa, în loc să le țină de serviciu pe colegele care au fost cu ea pe tură, ne-a adus pe noi la serviciu, nici mănuși nu am avut, ne-a adus ea azi dimineață câteva perechi de mănuși”, spune femeia, speriată că ar fi putut lua virusul de la colega sa, confirmată cu COVID-19.
Mai mult, spune aceasta, conducerea DGASPC s-a gândit la o metodă prin care să le facă să stea la serviciu, în ture de câte 24 de ore. Găselnița? Un acord, pe care angajații să-l semneze, spune femeia.
„Mugur (Putineanu, directorul DGASPC), ca director, nu poate da dispoziție de 24 de ore, că este ilegal, dar este șefa noastră în birou acum și pregătește niște acorduri prin care ne pune pe noi să le semnăm că suntem de acord, bineînțeles că nu vom semna. Mai ales că nu ne dau echipamente, noi ne-am luat echipamente pe banii noștri”, mai spune femeia.
De asemenea, mai susține aceasta, atât ea, cât și celelalte femei care lucrează în centrul în care a fost confirmată o angajată, sunt programate să facă testul COVID de-abia joi. Între timp, spune aceasta, probe le-au fost recoltate angajaților și beneficiarilor dintr-un centru din apropierea celui în care ea lucrează.
“E o bătaie de joc, de nu mai știm ce să ne mai facem. (…) Nouă echipament nu ne dau, noroc că mi-am procurat eu din banii mei de toate, dar nu o să mai am mult timp. Colega mea are, că i-am dat eu, dar cele de ieri nu au avut, că nu le-a dat nimeni….Ce să spun? Că nu mai știu ce să spun”, mărturisește angajata DGASPC.