A fost oficializată lista medicamentelor esențiale pentru tratarea unor boli grave; acestea vor fi compensate integral

0

Printr-un ordin de ministru publicat, luni, în Monitorul Oficial, a fost stabilită lista completă a medicamentelor esențiale, necesare în tratarea unor boli grave, cu 150 de denumiri comune internaționale (substanțe active) incluse.

Anterior, la finalul lunii iunie, tot printr-un ordin de ministru au fost modificate normele privind modul de calcul şi procedura de aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman, iar printre numeroase schimbări ce vizează prețurile maximale ale medicamentelor, ordinul din iunie a mai introdus și o categorie nouă de medicamente: cele esențiale.

Medicamente esențiale sunt cele necesare în tratamentul unor boli grave (leucemie, epilepsie, insuficiență renală cronică, Parkinson ș.a.m.d.), fiind eliberate și în cadrul unor programe naționale de sănătate ca afecțiuni oncologice, tuberculoză, HIV/SIDA, transplant, diabet zaharat etc. Între acestea, se regăsesc Ibuprofen, citostaticele Cisplatin, Bleomicin și Asparaginaza, Metformin, levotiroxina și imunoglobulina, potrivit listei publicate în transparență de Ministerul Sănătății.

În total, lista vizează peste 1.000 de medicamente (denumiri comerciale) ce vor conține aceste substanțe active. De menționat este faptul că acestea sunt compensate 100%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here