132 de focare de pestă porcină sunt active în Teleorman; în ultima săptămână au fost stinse 40 de focare

0

În intervalul 10 – 16 septembrie, la nivel național au fost înregistrate 55 de focare noi de pestă porcină africană, dintre care șase în Teleorman, și au fost stinse 90, dintre care 40 în Teleorman, se arată în cea mai recentă raportate a Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Pentru data de 16 septembrie, la nivel național au fost raportate 611 focare pestă porcină africană (PPA) active, dintre care 15 focare în exploatații comerciale și 4 focare în exploatații comerciale de tip A, fiind afectate 215.920 de porcine.
La data menționată, la nivelul județului Teleorman erau active 132 de focare de pestă porcină africană, potrivit sursei citate.

Pe de altă parte, de la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, și până în prezent, au fost diagnosticate 5.866 de cazuri la mistreți în 41 de județe. Pentru județul Teleorman, au fost raportate 492 de cazuri la mistreți găsiți morți și alte 50 de cazuri la mistreți vânați
În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor.

Din analiza anchetelor epidemiologice reiese că principalele cauze ale apariției focarelor de pestă porcină africană sunt: cumpărarea/vânzarea porcinelor fără documentele legale; scoaterea animalelor din zonele de restricție; sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar; neanunțarea mortalităților/sacrificărilor pentru consum propriu sau a îmbolnăvirilor la medicul veterinar; numărul foarte mare de mistreți morți (4078) sau vânați (1788) confirmați cu pestă porcină africană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here